al contingut a la navegació Informació de contacte

Gent gran

  1. CAMPANYA TRACTA'M BÉ

La campanya “Tracta'm bé” sorgí del grup de treball sobre violència familiar del Consell Supramunicipal dels Serveis Socials del Solsonès. Fou en el si d’aquest grup on es va constatar la manca de material disponible per a la prevenció i la detecció del maltractament a la gent gran, a diferència del que passa en els casos d'infants i dones.

La violència que s'infringeix envers les persones grans és un fenomen poc visible i escassament investigat i detectat. Amb la campanya "Tracta'm bé" volem crear consciència i fer visible una realitat que cal erradicar: http://campanyatractambe.com.

  1. Òrgans de participació

Els consells de la Gent Gran són òrgans consultius, de participació i de coordinació que tenen per objecte la consulta, informació, col·laboració, assessorament, debat i elaboració de propostes pel que fa a qüestions i iniciatives que afectin especialment la gent gran i la població en general. A la comarca hi trobem:

  • Consell de la Gent Gran del Solsonès

El Consell de la Gent Gran del Solsonès es va renovar a principis del 2020.

El Consell de la Gent Gran del Solsonès té representació al Consell de la Gent Gran de Catalunya. Participen al Congrés Nacional de la Gent Gran de Catalunya.

  • Consell de la Gent Gran de Solsona (Ajuntament de Solsona)

Col·laboren en la programació de les activitats per a la gent gran que s’organitzen des de l’Ajuntament de Solsona. També tenen representació a la Junta del Centre Sanitari i al Consell de la Gent Gran del Solsonès.

 El 2020 han renovat el web: http://consellgentgran.solsonae.cat.

 

  1. Programa envelliment actiu (Ajuntament de Solsona)

Programa impulsat i finançat per la Regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament de Solsona i coordinat per les tècniques dels SSB.

 

L’envelliment actiu ajuda les persones grans a conduir la seva vida quotidiana aprofitant al màxim les oportunitats que tenen a l’abast d’acord amb les seves necessitats, capacitats i aspiracions. D’una banda, es tracta de mantenir l’activitat personal, entesa com la participació en els àmbits comunitaris i socials, així com el desenvolupament de tasques físiques i mentals. D’altra banda, inclou la prevenció amb la finalitat d’endarrerir l’aparició i el desenvolupament de les malalties i les discapacitats.

 

https://www.ajsolsona.cat/arees/serveis-socials/gent-gran/noticies-sobre-la-gent-gran

 

  1. Concurs de relats breus per a gent gran

Aquest concurs es va iniciar l’any 2012. S´organitza conjuntament amb l’Arxiu Comarcal del Solsonès i va adreçat a les persones majors de 60 anys.

Té dues modalitats, una de prosa i l’altra de poesia. Hi ha un premi per a cadascuna d’elles.

El jurat que valora els escrits està format per Òmnium Solsonès, un representant del Consell de la Gent Gran del Solsonès, un representant del Consell de la Gent Gran de Solsona, un representant dels Serveis Socials Bàsics, un representant de l’Arxiu Comarcal del Solsonès, i està presidit per la consellera d’Acció Social del Consell Comarcal.

concurs-relats-1.jpg concurs-relats-2.jpg

 

  1. Entaula´t (Ajuntament de Solsona)

Servei impulsat i finançat  per la Regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament de Solsona i coordinat per les tècniques dels Serveis Socials Bàsics i Amisol.

Aquest servei s’ofereix al Bar del Casal (gestionat per Amisol). Es tracta d’un servei de menjador adreçat a majors de 65 anys amb l’objectiu de garantir una alimentació adequada i equilibrada i un espai de relació social entre les persones que utilitzen el servei. És obert de dimarts a dissabte, els migdies.

Es pot utilitzar com a usuari fix o esporàdic.