al contingut a la navegació Informació de contacte

PECT Biomarkets. El Solsonès, una mirada als bioproductes.

PRESENTACIÓ

 

El projecte proposa desenvolupar un nou model en xarxa col·laboratiu de bioproductes i crear un entorn d’innovació per a l’experimentació de nous itineraris en cadenes de valor dels bioproductes endògens de la comarca i d’altres zones de muntanya (principalment bolets, tòfones, restes vegetals de diferents orígens, subproductes i residus de la fracció orgànica i plantes aromàtiques i medicinals).

 

L’objectiu estratègic de BioMarkets és impulsar el procés de transició cap a un model basat en la bioeconomia a partir de fer dels recursos naturals de la comarca un vector de cohesió social,  generador de noves economies productives, amb valor afegit.

 

Principals productes del projecte:

 

  • Catàleg de serveis d’assesoraments i de transferència tecnològica orientat al sector i als emprenedors.
  • Fitxes de Nous Itineraris productius per introduir els bioproductes en zones de muntanya (principalment tòfones i plantes aromàtiques i medicinals –PAM-) com estratègia a la diversificació de rendes agràries i motor de canvi cap a una economia basada en recursos endògens amb alt valor afegit de cadena de valor.
  • Model d’aprovisionament dels recursos endògens de la comarca.
  • Infraestructura (Lab-Centre de Transformació punter) i un entorn d’Innovació científico-tecnològic (BioMarket_MeetingPoint) per a l’experimentació i fer R+D+i al voltant de la transformació i les noves cadenes de valor dels bioproductes de muntanya.
  • Pla de viabilitat per a la introducció de bioproductes en comarques de muntanya.
  • Serveis d’innovació, desenvolupament i de KTT (transferència tecnològica) al voltant de la infraestructura científica (Lab-Centre de transformació).
  • Eines i recursos digitals  creats especialment per reforçar l’impacte i la transferència al sector (Observatori dels recursos endògens dels territoris de muntanya, plataforma de bases de dades per a la consulta i gestió d’informació de la disponibilitat i transformació dels bioproductes al Solsonès, botiga “on line” de bioproductes i software de suport a la presa de decisions.
  • Servei d’innovació oberta, col·laborativa de la quàdruple hèlix, orientada a la transformació del model econòmic de les comarques de muntanya. Identificació d’iniciatives enfocades a la valorització dels recursos endògens i l’ús dels bioproductes com estratègia de desenvolupament territorial a la demarcació de Lleida.

 

El projecte està inclòs en el programa operatiu de Fons europeu de desenvolupament regional Catalunya 2014-2020 (PO FEDER Catalunya 2014-2020) i s’emmarca en l'Estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT).

 

ELS SOCIS DEL PROJECTE DESPLEGARAN CINC OPERACIONS

 

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya gestiona dues operacions: iN-BIOXARXA (Nou Model en Xarxa de bioproductes de muntanya) i Lab-CT&BioMarket_MeetingPoint.

La Diputació de Lleida gestiona l’operació BIOLAB.PIRINEU.

El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida gestiona l’operació ORE Pirineu: Observatori de Recursos endògens.

I el Consell Comarcal del Solsonès gestiona l’operació de COORDINACIÓ.

2022-04-13-TAULA.jpg 

Per a qualsevol informació que preciseu, podeu posar-vos en contacte amb el coordinador del projecte mitjançant el correu pectbiomarkets@elsolsones.cat

2022-04-13- LOGOTIP.jpg

 

Contingut relacionat