Suport comarcal i suma d’esforços per a projectes de conservació del medi natural
Per tercer any consecutiu, el Consell Comarcal del Solsonès farà una aportació al Grup de Natura del Solsonès per a projectes de conservació del medi, destinant una part del Fons de Cooperació Local
DIVENDRES 14 JUNY 2024
Ja fa tres anys que el Consell Comarcal del Solsonès destina el 0,5% de l’import íntegre anual del Fons de Cooperació Local (FCLC) a projectes de conservació del medi natural.
Aquesta aportació es fa en base a tres objectius: Activitats de protecció i restauració del medi natural i la funcionalitat ecològica, activitats d’avaluació i millora de l’estat de conservació de la flora, la fauna, els hàbitats naturals i semi-naturals, i els ecosistemes i, per últim, restauració i manteniment dels espais agroforestals de qualitat. L’ens comarcal aporta anualment uns 4.500 euros, una quantitat molt important per poder desenvolupar accions, estudis i seguiments de la biodiversitat comarcal.
Les accions que es desenvolupen es defineixen a través d’un acord anual amb el Grup de Natura del Solsonès – Secció del Centre d’Estudis Lacetans (CEL), que prioritza les accions de millora i conservació del patrimoni natural del Solsonès.
Aquestes són algunes de les accions realitzades en aquests anys:
Col·laboració en la fabricació de caixes niu: S’ha col·laborat en l’adquisició de fusta i material per a la fabricació, instal·lació i manteniment de caixes niu per a diverses espècies amenaçades (òliba, mussol comú, xut, petits ocells insectívors i ratpenats) que s’han col·locat en diferents indrets de la comarca. També s’han comprat caixes niu especials per a mussol pirinenc, cotxa cua-roja i liró gris. La fusta prové de l’Amisol, donant-li així un valor social.
Projectes de custòdia del territori: S’han potenciat diversos projectes de custòdia del territori en finques privades, signant fins ara sis acords en diferents municipis (Odèn, Lladurs, Riner i Olius). Aquests acords tenen com a objectiu conservar els valors naturals de la finca a llarg termini, fer seguiments de fauna i flora, i buscar línies d’ajut per a la propietat per a millores. Els acords de custòdia es treballen des de la cooperativa Sàmara Natura.
Xarxa de Seguiment de la Biodiversitat del Solsonès: S’ha obtingut material de suport per a aquesta xarxa, que recopila dades i indicadors de l’estat de la natura a la comarca a llarg termini, mitjançant el seguiment continuat de diferents hàbitats i espècies de flora i fauna d’interès.
Cartografia d’àrees d’interès de conservació: Des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya s’ha treballat la cartografia d’àrees d’interès de conservació comarcal, per tal que sigui una eina de consulta i suport per a tècnics i administracions locals, amb l’objectiu de reduir els impactes de noves infraestructures o activitats al medi, potenciant un desenvolupament més sostenible del territori.
Col·laboració amb l’Escola Agrària del Solsonès: S’ha col·laborat anualment en la millora i restauració d’espais naturals d’interès. L’alumnat ajuda a crear tanques, observatoris d’ocells, cartells i indicadors, millora de la vegetació, creació de refugis per a la fauna, etc.
Aquest és un projecte que va sorgir de la iniciativa de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, que promou destinar el 0,5% de la recaptació de l’Impost sobre Béns Immobles a projectes de conservació del medi natural municipal. El Consell Comarcal del Solsonès, mitjançant un acord del ple el 2021, és l’únic consell a nivell de Catalunya adherit a aquesta campanya que aporta un segell de qualitat a la comarca. Aquesta iniciativa aposta per la sensibilitat ambiental i la sostenibilitat, per una comarca integradora, més conscienciada, cultivant el respecte i els valors patrimonials.
Des del Centre d’Estudis Lacetans “agraïm i esperem poder comptar amb aquesta ajuda molts anys més”, alhora que esperen que, en el futur, “s’hi puguin sumar la resta d’ajuntaments de la comarca aportant una petita part, el 0,5%, de la recaptació de l’IBI”. Des del CEL afirmen que aportacions d’aquest tipus suposen una suma d’esforços molt important que poden incidir, també a nivell més local, en aspectes de millora i conservació de la natura.