Satisfacció al Consell per la millora anunciada de la carretera de Solsona a Berga
DIJOUS 10 MARÇ 2022
Fa 5 anys que l’ens comarcal va impulsar una taula de treball per donar resposta a la millora de les connexions entre el Solsonès i el Berguedà
Fa poc més de tres setmanes, el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya va anunciar la millora de la connexió i la seguretat viària entre el Berguedà i el Solsonès amb una inversió de més de 25 milions d’Euros. Aquesta millora, que mira de donar resposta a una reivindicació històrica en millorar la connexió via terrestre de les dues comarques, ha estat gestada els darrers cinc anys, i va ser impulsada pel Consell Comarcal del Solsonès, segons ha explicat la presidenta de l’ens comarcal, Sara Alarcón en la darrera sessió del ple del Consell.
Com s’ha gestat la millora de la C-26
Solsona i Berga, i per extensió el Solsonès i el Berguedà, són dues comarques limítrofes de característiques molt similars, amb unes comunicacions per carretera molt deficitàries. Conscients d’això, el Consell Comarcal del Solsonès, l’any 2017, en un context de crisi econòmica, a través de la aleshores delegada del Govern a la Catalunya Central, va traslladar la demanda històrica del Solsonès, i també la necessitat, tant des del punt de vista econòmic i social, de la millora de la C-26 que uneix les dues comarques. Va ser a partir de llavors que es va crear, a través de diversos contactes amb la Generalitat de Catalunya, una comissió de seguiment o grup de treball per determinar unes actuacions que han de millorar el trànsit i la seguretat viària entre Solsona i Berga, entre el Solsonès i el Berguedà.
Actuacions projectades
Cinc anys després de l’inici dels contactes per la millora de la C-26, les actuacions comencen a agafar forma, de manera que, segons fons del mateix Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, s’està treballant en les següents actuacions:
- Condicionament de la C-26 entre Montmajor i Avià: Actualment està en redacció el projecte constructiu per al condicionament de la carretera en un tram de 14,5 quilòmetres que abasta els municipis de Montmajor, l’Espunyola i Avià. En aquest àmbit, la carretera transcorre per una orografia complexa, amb trams on el pendent pot superar el 6%.
L’actuació permetrà eixamplar la carretera, que té actualment sis metres d’amplada, fins assolir una secció de 10 metres d’amplada, formada per dos carrils de circulació de 3,5 metres i dos vorals d’1,5 metres cadascun. Així mateix, s’inclou la construcció d’una variant al pas de la carretera per l’Espunyola i la millora del traçat de la carretera. El pressupost estimat de l’actuació supera els 15 milions d’Euros.
En la redacció del projecte s’ajustarà el traçat escollit a l’estudi informatiu, s’optimitzaran els accessos a la població i a les finques i es minimitzaran afectacions, en coordinació amb el territori. Es preveu aprovar el projecte durant aquest any i a continuació programar les obres.
- Condicionament del tram entre Avià i Berga: S’està redactant un nou estudi informatiu i d’impacte ambiental del tram de 3 quilòmetres entre Avià i Berga per a l’eixamplament de la carretera i la millora dels revolts per afavorir la seguretat viària, amb l’objectiu de minimitzar impactes en l’entorn i atendre criteris de tractament urbà. La inversió estimada és de 5 milions d’Euros. Es preveu sotmetre l’estudi a informació pública durant aquest any.
- Millora de la B-420 entre Navès i Montmajor: Està en fase avançada de redacció el projecte constructiu del condicionament de la B-420, al llarg de 4,5 quilòmetres de longitud. L’objectiu és ampliar la carretera fins als 9 metres d’amplada, amb carrils de 3,5 metres i vorals d’1 metre, així com millorar el traçat de la via amb la modificació d’alguns revolts i la intersecció amb la C-26, amb un pressupost estimat de més de 5 milions d’Euros.
Agents implicats en la comissió de seguiment
La comissió de seguiment de la C-26 està integrada per la Generalitat de Catalunya i entitats locals. En formen part la Secretaria de Territori i Mobilitat, la Direcció General d’Infraestructures i Mobilitat, la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral, els Serveis Territorials de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori a la Catalunya Central i, com a entitats locals, els consells comarcals del Solsonès i del Berguedà, així com els ajuntaments de Solsona, Berga, Navès, Montmajor, Avià i l’Espunyola, a més del tècnic de carreteres.
Des del Consell Comarcal del Solsonès i des de la resta d’entitats implicades al grup de treball, hi ha el convenciment de la necessitat de seguir treballant per tal que la principal via de comunicació que uneix el Solsonès i el Berguedà millori de forma substancial “no pot ser que dues comarques veïnes de característiques tant semblants ens seguim donant l’esquena per una carretera en mal estat”, ha indicat Sara Alarcón, presidenta del Consell Comarcal del Solsonès, per la qual cosa, ha assegurat “seguirem treballant amb determinació amb la Generalitat per tal d’aconseguir millorar aquesta via”.