al contingut a la navegació Informació de contacte

Les Beques Llavor 2024 premien els projectes de Gerard Flotats i Ramon Franch

Les beques Llavor de creació artística, promogudes pel Consell Comarcal del Solsonès i la Mare Cultural, dotaran amb 1.500 euros dues propostes de creació artística del Solsonès per tal de potenciar nous talents en l’àmbit cultural

DIMECRES 17 GENER 2024

El jurat de les Beques Llavors 2024, reunit a la seu del Consell Comarcal del Solsonès, ha acordat l’atorgament de les Beques Llavor 2024 a la proposta “Reimaginant Bach”, de Gerard Flotats, així com al projecte que porta per títol “Goig”, de Ramon Franch. El jurat ha estat format per la consellera comarcal de cultura, Sara Vilches, i el membre de la Mare Cultural, Joan Solé, juntament amb Montserrat Isanta, Maria Ariza, Josep Maria Rius (Joma), Víctor Pérez i Pere Obiols.


L’objecte de la convocatòria de les Beques Llavor 2024 és el de promoure la creació artística i els nous talents de la comarca del Solsonès en l'àmbit cultural o, dit d'una altra manera, contribuir a l'impuls cultural i creatiu de la comarca oferint recursos per desenvolupar projectes artístics de diverses disciplines com la música, la literatura, l'audiovisual, les arts escèniques, les arts visuals i les arts plàstiques.


Nou sol·licituds rebudes


Les Beques Llavor 2024 han rebut un total de nou sol·licituds, entre les quals predomina la música com a disciplina artística. També destaquen alguns projectes de caràcter més multidisciplinari, que combinen corrents com les arts visuals i arts plàstiques o l'il·lusionisme amb la literatura, entre altres. En la majoria dels projectes presentats hi ha una intenció artística ben definida i una conceptualització d'allò més potent.


Com són els projectes guanyadors?


El jurat ha atorgat les Beques Llavor 2024 a dos dels nou projectes que han obtingut més puntuació. Es tracta, en primer lloc, del projecte 'Re-imaginant Bach', del músic solsoní Gerard
Flotats, i 'Goig', del productor musical Ramon Franch, de Llobera. En general, el jurat en valora l'originalitat en l'execució, la professionalitat i ambició professionalitzadora, l'interès per gèneres que defugen el "mainstream", així com les qualitats artístiques i la trajectòria dels sol·licitants.


Pel que fa al projecte “Re-imaginant Bach', es tracta d'una fusió de la música clàssica de Bach amb elements contemporanis. El jurat en valora el fet d'incidir en la reinterpretació i la recomposició d'un compositor clàssic a través de textures electròniques i d'una projecció audiovisual per apropar la música clàssica i contemporània a un públic general i generar una experiència col·laborativa. "Tots aquests elements deixen entreveure una voluntat talment pedagògica en el projecte", coincideix el jurat. 

Del projecte 'Goig' en valora la reinterpretació d'un element propi de la cultura popular com són els goigs i les devocions populars. "A priori pot semblar poc original, però, de nou, la singularitat de la proposta es troba en el com", manifesta el jurat. A banda, ressalta també el treball de recuperació i reivindicació de la memòria oral del territori a través de la seva gent gran. De fet, el que sobretot és interessant i de consideració per al jurat és "el diàleg intergeneracional que emana del projecte, és a dir, com les generacions viscudes transmeten el coneixement a les generacions més joves i aquestes es creuen la responsabilitat de fer alguna cosa a favor de la pervivència del coneixement i la memòria perquè no traspassin com una vaga reminiscència".


A on es podran veure les propostes guanyadores?


Ambdues propostes es podran veure materialitzades els dies 20 i 27 d'abril en el marc de les jornades d'enguany de La Llavor, organitzades per La Mare Cultural, en una localització pendent de concretar per part de l’organització.


Les Beques Llavors 2024 són la culminació de la col·laboració del Consell Comarcal del Solsonès i la Mare Cultural, on van de bracet per a promoure i potenciar la creació artística i de nous talents al Solsonès en l’àmbit cultural. Així mateix, les Beques Llavor tenen el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.