al contingut a la navegació Informació de contacte

El Solsonès commemora el 8M cremant estigmes amb diverses iniciatives durant el març

DIVENDRES 04 MARÇ 2022

El programa s’obrirà el dimecres 9 amb un acte a la Biblioteca Carles Morató

Putes. Boges. Bruixes. Són algunes de les etiquetes amb què s’ha estigmatitzat, discriminat i, fins i tot, torturat i assassinat dones al llarg de la història per haver alçat la veu contra les repressions, les violències o l’ordre establert. Amb el lema “Cremem estigmes”, enguany, el Solsonès dedica la programació del 8M, Dia internacional de les dones, a totes aquelles que han transgredit camins marcats i que han obert camí despertant consciències. Per això, entre altres propostes, durant el març s’organitzen a la capital comarcal presentacions i conferències al voltant de l’estigma de les dones preses o les que han patit violències sexuals.

 

El programa d’actes s’obrirà el dimecres 9 de març a la biblioteca solsonina amb la lectura del manifest institucional i la presentació del llibre de l’escriptora, periodista i poeta Ivet Eroles Dones al marge. Bruixes i altres històries d’estigma i oblit (Ed. Fonoll, 2021). S’hi recull la història de catorze protagonistes estigmatitzades, entre les quals hi ha trementinaires, pastores, represaliades a la guerra, lluitadores antifeixistes, padrines i mares que acompanyen els fills en el trànsit de gènere.    

 

Dia: 9 de març

Hora: 19 h

Lloc: saló de les Homilies d’Organyà d ela Biblioteca Carles Morató 

Ho organitzen: SIAD del Consell Comarcal del Solsonès, regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Solsona i Biblioteca Carles Morató

 

El proper acte serà el divendres 11 de març a la sala cultural de l’ajuntament de Solsona. Serà la presentació de treballs de recerca sobre temàtiques de gènere d’alumnes dels centres de secundària solsonins, organitzada per l’Associació de Dones del Solsonès. D’Arrels Secundària, Núria Alet i Vendrell explicarà el seu treball titulat “Memòries de dones, aigua i roba”, i Laura Ribó i Roca, “Comarca de les mil dones”; mentre que de l’Institut Francesc Ribalta, Marina Caelles i Fernández parlarà del treball “Les stéréotypes de genre dans les contes tradicionnels. Création d’une nouvelle histoire qui brise les stéréotypes”, Sílvia Caelles i Fernández presentarà “Influència de l’estilisme i la moda en els patrons socials. El cas de Coco Chanel” i Anna Novas i Pelegrina, d’”El proxenetisme i la prostitució, el tràfic de blanques”.

 

Dia: 11 de març

Hora: 19 h

Lloc: sala cultural de l’ajuntament

Ho organitza: Associació de Dones del Solsonès

 

Per cinquè any, l’Associació de Dones del Solsonès també proposa una activitat física per commemorar el 8M. Per al diumenge 13 de març s’ha programat la caminada “Ens movem per les dones”, que enguany consisteix en una ruta circular de 12 quilòmetres fins a la font Xica (Olius). La sortida serà a les no del matí del passeig. Les inscripcions, a partir de mitja hora abans, valen 5 euros (gratuïtes per a menors de 10 anys) i inclouen avituallament, esmorzar, un obsequi i la participació a diversos sortejos.

 

            Dia: 13 de març

            Hora: 8.30-9 h (inici)

            Lloc: passeig del Pare Claret

            Ho organitza: Associació de Dones del Solsonès

 

Carme Forcadell presenta el seu llibre

 

Un altre acte que reivindicarà la lluita contra els estigmes serà la presentació del llibre Escrivim el futur amb tinta lila (Destino, 2021), de l’expresidenta del Parlament de Catalunya i de l’ANC, Carme Forcadell. L’activista i política hi comparteix la seva experiència com a presa política i la seva tasca defensant els drets de les dones tancades entre reixes.

 

            Dia: 15 de març

            Hora: 19 h

            Lloc: Teatre Comarcal

Ho organitza: Òmnium Solsonès amb la col·laboració del SIAD del Consell Comarcal i l’Ajuntament de Solsona

 

El cas Alcàsser i la construcció del terror sexual

 

En una data encara pendent de concretar al Teatre Comarcal, la premiada politòloga, científica social i activista feminista Nerea Barjola, autora de Microfísica sexista del poder, impartirà la conferència “El cas Alcàsser i la construcció del terror sexual”. Hi convidarà a revisar les interpretacions i els discursos mediàtics sobre un crim que va marcar més d’una generació, i analitzarà la narrativa al voltant del terror sexual i la castració simbòlica de la llibertat de les dones a través de la por i la culpa.

           

            Dia: pendent

            Hora: pendent

            Lloc: Teatre Comarcal

Ho organitzen: regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Solsona i SIAD del Consell Comarcal del Solsonès

 

Taller de teatre crític amb Mònica Barrio

 

Ja a l’abril, el Grup de Gèneres del Solsonès portarà a Solsona l’actriu, directora i creadora Mònica Barrio (X, la Sèrie, de TV3) per conduir un taller de teatre crític amb perspectiva feminista. A través del fet teatral, concebut com a eina transformadora, alliberadora i sanadora, també es poden trobar alternatives a conflictes quotidians. En aquesta sessió es buscaran eines i possibilitats d’actuació davant de situacions de violència masclista. Més endavant se n’ampliarà la informació a través de les xarxes socials. Les places són limitades i cal inscriure-s’hi per correu electrònic a generessolsones@gmail.com.

 

 

Dia: 3 d'abril

Places limitades

Inscripcions a generessolsones@gmail.com

Ho organitza: Grup de Gèneres del Solsonès (Casal Popular La Fura)

 

Microrelats i una il·lustració

 

El fil conductor de la programació vinculada al Dia internacional de les dones al Solsonès, que s’identificarà a les xarxes socials amb l’etiqueta #crememestigmes, també es plasmarà a partir de la setmana vinent amb textos i art. D’una banda, a la premsa i les xarxes es publicaran una sèrie de microrelats d’autores locals que posen en valor la tasca de les dones que en diferents llocs i moments històrics han suportat la discriminació per haver nedat contracorrent i haver obert camins de llibertat. De l’altra, l’artista solsonina Anna Terricabras ha creat l’obra “Cremem estigmes”, inspirada en la bruixeria, per posar imatge a la campanya. Se’n farà una edició limitada de làmines que es podran aconseguir gratuïtament a les dependències de l’Ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal.