al contingut a la navegació Informació de contacte

El Departament de Salut introdueix dues noves vacunes al calendari de vacunacions sistemàtiques

Les persones que vulguin rebre el vaccí poden demanar informació al seu infermer o infermera de referència

DILLUNS 13 FEBRER 2023

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha incorporat dues noves vacunes per la prevenció de l’Herpes Zóster i el pneumococ.

 

L'Herpes Zòster (HZ) és una malaltia amb una elevada prevalença, sobretot a partir dels 50 anys d'edat i en persones immunodeprimides amb certes condicions de risc, que es produeix per la reactivació del virus de la varicel·la-zòster (VVZ) latent, generalment anys després de la primoinfecció produïda a la infància en forma de varicel·la. El quadre clínic de l'HZ es manifesta per l'aparició de lesions maculopapuloses que cursen amb dolor intens, prurit i parestèsies que poden perdurar en el temps. La complicació més freqüent de l'HZ és la neuràlgia postherpètica, que consisteix en l'extensió del dolor que pot persistir fins a tres mesos o més, fins i tot anys després de la curació de l'erupció cutània.

 

D'altra banda, la infecció per pneumococ deriva en un important problema de salut pública amb un espectre ampli de malalties associades que poden anar des d'una otitis o una pneumònia a una malaltia pneumoccòcica invasiva, que pot produir malalties potencialment molt greus com la sèpsia o meningitis. Per aquest motiu la vacunació antipneumocòccica està inclosa dins dels programes de prevenció de la malaltia mitjançant les vacunacions del Departament de Salut.

 

De moment l’administració de la vacuna antipneumocòccica s’incorpora al calendari vacunal de persones de 65 anys, mentre que la de l'herpes zòster està indicada per a persones de 65 i 66 i de 80 i 81 anys. Més endavant es faran extensives a la resta de grups de població.

 

Les persones que estiguin dins d’aquests marges d’edat i estiguin interessades en aquestes vacunacions, poden demanar informació al seu infermer o infermera de referència o sol·licitar hora per rebre el vaccí.