al contingut a la navegació Informació de contacte

El Consell Comarcal redobla el compromís amb el bon tracte a les persones grans, amb la publicació d’il·lustracions a les xarxes socials

L’ens comarcal publicarà, els propers dilluns, material de sensibilització dibuixat pel ninotaire solsoní Mia, en favor del bon tracte vers les persones grans en relació als serveis socials i la salut

DIMARTS 28 FEBRER 2023

El Consell Comarcal del Solsonès publicarà el material Ens comprometem amb el bon tracte a les persones grans, que vol posar un focus per sensibilitzar les persones que treballen en l’àmbit social i de salut sobre diferents situacions en les quals podria quedar compromès el bon tracte a les persones grans i que sovint poden passar per alt.

 

Vinyetes de còmic amb situacions quotidianes en la relació entre els serveis socials i de salut i les persones ateses són l’eix troncal del material Ens comprometem amb el bon tracte a les persones grans. L’objectiu és sensibilitzar els professionals de l’àmbit social i de la salut perquè es replantegin la manera en què es comuniquen amb un sector important de la població que de vegades tracten de manera poc respectuosa, infantilitzada o sense tenir-ne en compte les necessitats reals.

 

El material presentat recull imatges en forma de còmic que representen situacions en centres de salut o de benestar social en les que el bon tracte es veu compromès. Aquestes imatges s’acompanyen dels principis del bon tracte a les persones grans, que s’engloben en 7 punts:

 

  1. Reconèixer la singularitat de l'altre, lluny de la generalització o la homogeneïtzació.
  2. Comunicar-se de forma respectuosa, sense fer judicis de valor o actuar a partir dels prejudicis.
  3. Acompanyar aquelles situacions que comprometen el benestar de la persona, sense banalitzar la seva experiència.
  4. Utilitzar un llenguatge comprensible i entenedor per a la persona, evitant els tecnicismes i garantint la intel·ligibilitat.
  5. Respectar l'autonomia i la participació d'acord a les preferències, interessos, voluntat i desitjos de la persona, evitant la directivitat impositiva.
  6. Assegurar el dret a la intimitat i la confidencialitat com a requeriments ètics indispensables en la pràctica professional.
  7. Valorar l'escolta comprensiva i la creació d'un vincle de confiança com a fonaments de la praxi professional en el marc de la relació interpersonal.

 

El 2017, arran de la formació dels consells consultius i de coordinació de Salut Pública a tota Catalunya, que apleguen els diferents departaments de la Generalitat que hi ha al territori, diputacions, proveïdors de salut, consells comarcals, els principals municipis de cada regió sanitària, col·legis professionals i universitats, es va veure la necessitat de treballar en una sèrie de temes que preocupaven, entre els quals l’envelliment de la població. Fruit d’aquesta anàlisi, a la Catalunya Central, el Consell va encarregar la constitució de la Comissió d’Envelliment actiu i saludable.

 

Així doncs, avui s’inicia la primera publicació que pretén millorar l’atenció al col·lectiu de la gent gran a partir d’aquestes vinyetes, a fi que rebin un merescut bon tracte i fugir d’alguns dels estereotips que sovint son víctimes.