al contingut a la navegació Informació de contacte

Durant els pròxims dies es retornaran, als emplaçaments d’on van ser extrets, l’estàtua-menhir del Roc de la Mare de Déu (Riner), l’estela de la Costa dels Garrics del Caballol (Pinell) i l’estàtua-menhir de la Pedrafita de Su (Riner).

DIMECRES 30 NOVEMBRE 2022

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General del Patrimoni Cultural, i amb l’assessorament del Centre de Restauració i Béns Mobles de Catalunya, ha resolt el retorn al territori dels sis elements restaurats i estudiats. Donant per assolit l’objectiu de salvaguardar aquest conjunt i aprofundir en la caracterització dels elements com a manifestació de les comunitats humanes existents a Catalunya durant la prehistòria, la seva ubicació final serà en els seus llocs d’origen i, quan no sigui possible, es dipositaran en el lloc més adient per a la seva difusió. Caldrà protegir-los amb cobertes o aquells elements necessaris per a la seva preservació futura. La resolució conclou, també, que queda condicionada a la realització d’un pla de seguiment futur de l’estat de conservació dels béns, tasca de la qual s’encarregarà el Museu de Solsona.

 

Els tres elements restants seran emmagatzemats en un espai a cobert al Miracle a l’espera que l’any 2023 també puguin ser retornats. Per raons pressupostàries, no ha estat possible fer tot el retorn enguany.

 

Dins el mateix projecte s’està treballant en la futura difusió de tots aquests elements. Està previst senyalitzar-los adequadament i crear un itinerari que permeti conèixer-los tots com a conjunt. Així mateix, caldrà dur a terme activitats relacionades amb la seva revaloració i creació de consciència per tal de promoure la seva protecció.

 

Aquest projecte ha estat dut a terme gràcies a la implicació de gran nombre d’institucions i entitats del territori. Ha estat coordinat pel Museu de Solsona, finançat pel Departament de Cultura i la Diputació de Lleida i gestionat pel Consell Comarcal del Solsonès. Cal destacar, però, la col·laboració dels ajuntaments implicats, la professionalitat dels equips tècnics que han dut a terme els treballs, la predisposició i consciència dels propietaris on es trobaven els elements i les aportacions de gran quantitat de persones que han donat veu al territori. Un projecte plural de conservació de patrimonial pioner a Catalunya.