Colesterol alt o hipercolesterolèmia: un factor de risc que es pot controlar amb hàbits saludables
Mantenir uns nivells de colesterol adequats, clau per prevenir malalties cardiovasculars
DIJOUS 23 OCTUBRE 2025
La hipercolesterolèmia és un augment de lípids a la sang que incrementa la probabilitat de patir infarts, ictus o altres esdeveniments cardiovasculars, i que ha de ser valorada pel professional sanitari de referència.
La millor manera de controlar el colesterol és adoptar un estil de vida saludable, amb una alimentació equilibrada, activitat física regular i l’abandonament d’hàbits nocius com el tabaquisme o el consum excessiu d’alcohol.
Alimentació recomanada
- Seguir una dieta mediterrània i variada.
- Incorporar aliments rics en greixos saludables, com l’oli d’oliva verge extra, els alvocats, la fruita seca i el peix blau.
- Moderar el consum de greixos saturats presents en carns grasses, mantegues, lactis sencers o olis vegetals com el de palma i coco.
- Evitar els productes processats com galetes, brioixeria, margarines i menjar ràpid.
Activitat física i hàbits saludables
- Fer com a mínim 30 minuts d’activitat física diària, cinc dies per setmana.
- Prendre el sol uns 15 minuts al dia per afavorir els nivells de vitamina D.
- Mantenir un pes saludable i reduir el consum d’alcohol i tabac.
Tractament farmacològic
Quan els nivells de colesterol no es controlen malgrat seguir aquests hàbits, el metge o metgessa pot valorar la prescripció d’un tractament amb estatines, especialment en persones menors de 80 anys amb risc cardiovascular elevat o que hagin patit un infart o un ictus. Aquest tractament redueix el colesterol LDL (“dolent”) i els triglicèrids, alhora que augmenta el colesterol HDL (“bo”).
El seguiment mèdic és essencial, ja que serà el professional sanitari qui valorarà modificar o retirar el tractament en funció de l’edat, l’estat de salut o la presència d’efectes adversos.
Per a més informació, es pot consultar el web gen.cat/colesterolelevat o escanejar el codi QR disponible als materials informatius.