al contingut a la navegació Informació de contacte

Clariana de Cardener acull l’acte central de la Setmana Internacional del compost

L’Agència de Residus de Catalunya i el Consell Comarcal del Solsonès organitzen aquesta jornada que culminarà amb una visita a la Planta de Compostatge

Foto: Òscar Rodbag
Foto: Òscar Rodbag

DIVENDRES 05 MAIG 2023

El proper dimecres 10 de maig, a partir de les nou del matí, el local social de Clariana de Cardener acollirà la jornada tècnica “Fem compost al Solsonès”, en el marc de la Setmana Internacional del Compost 2023, que es celebra del 7 al 13 de maig.

 

Aquesta jornada, organitzada per l’Agència de Residus de Catalunya i el Consell Comarcal del Solsonès, tractarà sobre el compostatge a Catalunya i al Solsonès, la fertilització orgànica i els canvis esdevinguts en els darrers anys, i una taula d’experiències amb diferents experts que oferiran el seu testimoni. Finalment, per tancar la jornada, es farà una visita a la planta de compostatge de Clariana de Cardener. Per a més informació i inscripcions, us poder dirigir a l’enllaç que us detallem tot seguit:

 

https://residus.gencat.cat/ca/ambits_dactuacio/valoritzacio_reciclatge/el_compost/icaw/icaw_2023/index.html

 

El compost, què és?

 

El compost és una esmena orgànica que aporta beneficis als sòls i als cultius. La correcta gestió dels residus orgànics, el seu tractament biològic i la generació de compost, han permès aprofitar un recurs que contribueix a la millora de la fertilitat dels sòls, a l’estalvi d’adobs químics, a la reducció de l’erosió i desertització i a la mitigació del canvi climàtic.

 

Amb aquesta jornada es pretén visualitzar les diferents experiències i usos de la matèria orgànica a la comarca del Solsonès, potenciant la difusió del cicle de la matèria orgànica al sector agrari.

 

La temàtica d’enguany per La Setmana Internacional del compost 2023 (ICAW 2023) és “For Healthier Soil, Healthier Food…Compost!”, és a dir, sòls sans i aliments més saludables... Compost!”. Reciclant la matèria orgànica mitjançant el compostatge i utilitzant el compost com a adob, creem sòls sans i més fèrtils que produiran aliments més saludables. També es redueix la necessitat d’adobs químics i pesticides, s’afavoreix la retenció de l'aigua i l’emmagatzematge carboni al sòl, ajudant així a mitigar el canvi climàtic.

 

4 punts d’autoservei de compost al Solsonès

 

Paral·lelament, del 8 al 14 de maig, el Consell Comarcal del Solsonès posarà 4 punts d’autoservei de compost a: Solsona (illeta d’emergència de residus de la plaça Sant Jordi), Olius (carrer del Duc, al costat de la plaça de l’Olivera, al Pi de Sant Just), Sant Llorenç de Morunys (plaça del Mur) i al Centre de Tractament de Residus a Clariana de Cardener; per tal que la ciutadania conegui el material i en pugui agafar per un ús domèstic (torretes, hort, jardí...).